Get Smart

Hoeveel likes vervangen een arm op je schouder?

Soms verbaasd het me. Onze samenleving waar het af en toe lijkt dat men het hart op de tong heeft. Waar zoveel gedeeld wordt, zoveel gezegd kan worden.
Ook op de sociale media ben ik soms verbaasd hoe makkelijk behoorlijk intieme dingen gedeeld lijken te kunnen worden. En dan denk ik even: ‘blijkbaar worden we opener, kunnen we zaken makkelijker delen.’ En ben ik nog wat ouderwets, dat ik wat meer schroom heb om mijn persoonlijke zaken zo aan het wereld wijde web toe te vertrouwen.

Maar, hoewel dat laatste misschien waar is, blijkt dat we makkelijker zijn in het delen van persoonlijke issues toch vaak een farce. Wat we delen op de sociale media is van een andere orde als werkelijk intiem contact. Medeleven krijgen op facebook is fijn, een rits aan aardige berichtjes of veel likes kan even een goed gevoel geven, maar hoeveel likes vervangen een arm om je schouder? En hoeveel steunende online one-liners, iemand die je in de ogen kan kijken en luistert naar waar het werkelijk omgaat?

Met enige regelmaat krijg ik een verhaal te horen waarvan de persoon in kwestie aangeeft: ‘Dit heb ik nog nooit eerder aan iemand vertelt’. Een enkele keer is dat daadwerkelijk het geval, en is er eindelijk de ruimte en veiligheid ontstaan om het hele verhaal te vertellen.
Vaker heeft iemand al wel eerder het verhaal verteld, maar niet eerder het idee gehad dat het werkelijk gehoord werd. Misschien wel de gebeurtenis van het verhaal verteld, maar niet kunnen delen van wat er werkelijk aan emotie achter schuil ging.
Zoals laatst dat echtpaar, waar zij zei: ´Ik wist hier wel iets van, maar zo heb ik het nooit gehoord. Ik heb nooit begrepen dat het zo erg voor je was.´ Of de moeder die tegen haar dochter zei: ´Ik wist niet dat je daar nog steeds mee zat, en dat het je zo diep zit. Ik zou graag je zorgen van je wegnemen.´

Hoe een open deur dit misschien ook lijkt, wil ik toch nog eens een lans breken voor het werkelijk naar elkaar luisteren. Het blijkt in de praktijk dat wij hier nog zoveel in te leren hebben.
De volgende keer wanneer je iemand spreekt (waar je iets meer in wilt investeren), vraag dan eens door. Kijk of je voor dat moment je eigen verhaal en je eigen opvattingen aan de kant kunt schuiven en werkelijk aandacht kan geven aan de ander.
wat is het verhaal van diegene en wat heeft die nodig? Kan je de ander begrijpen? Kan je een moment wachten met bemoedigingen en adviezen en eerst horen waar het de ander werkelijk omgaat?
Vaak wordt het krijgen van begrip als meer steunend ervaren dan het krijgen van advies. Bovendien kan een advies verkeerd vallen. Wanneer je eerst goed hebt begrepen waar het precies omgaat kan je advies beter aansluiten.
Daarbij landt een advies beter als iemand zich eerst begrepen heeft gevoeld, en heb je dus meer kans dat er ook wat met je advies wordt gedaan.

 

Pessotherapie: Niet snel en effectief van je klachten af

boom

Ik sprak van de week een business-coach. Ik legde uit hoe ik met pessotherapie mensen help zich beter te voelen. “Doe je al aan e-therapie vroeg hij”.  Ik zei van niet, en dat dat ook niet past bij het ervaringsgerichte karakter van pesso.

E-therapie en pessotherapie is niet echt met elkaar te verenigen. Pessotherapie is lichaamsgericht en het persoonlijke contact staat centraal in de therapie.
`Nee, maar daar moet je toch eens aan denken´ zei hij. En hij legde uit dat dat de groeiende markt is, en dat daar het geld te verdienen is.
Tegenwoordig is snel en effectief het code-woord. ´mensen willen snel & effectief van hun klachten af´ wordt steeds geroepen. En door de verzekeraar het hardst.
Mensen (m.n. de business-coaches en marketing-goeroes) zeggen: “je moet het doel helder noemen en hoe snel en makkelijk je mensen daar dan brengt.”

Regelmatig krijg ik klanten wie inderdaad het proces enerzijds niet snel genoeg kan gaan. Aan de andere kant kunnen ze emotioneel niet altijd het snelle tempo aan en moeten we rustiger aan doen om de stappen één voor één te zetten.
Wanneer je nog rouwt om een verloren kind, kan je niet al het nieuwe volledig omarmen.
Als je nog vastzit in wrok of schuldgevoel, kan je nog niet de ander in de ogen kijken en de relatie herstellen.

Vandaag zei een cliënt van mij: “Ik ben zo onder de indruk van wat pesso-therapie met mij doet. Ik moet er even rustig van bijkomen. Ik heb eindelijk afscheid kunnen nemen van iets waar ik mijn hele leven al mee worstelde. Ik ben helemaal anders tegen mijn leven aan gaan kijken!”
Dit zijn ingrijpende processen. Dat gaat niet over een paar dagen. Dan heeft iemand eigen tijd nodig om zijn leven te herinrichten, alvorens weer een volgende stap te maken.
Ik moet uitleggen dat dat normaal is. Want veel cliënten denken dat ´het nu toch maar eens over moet zijn´.

De huidige gezondheidszorg gaat van korte modellen uit.
Veel langdurige therapieën worden van de lijst geschrapt. Te weinig effectief. Of beter gezegd: te weinig korte termijn effect.

Je hebt verschillende soorten therapieën. Therapieën die je helpen dingen te snappen, of die je praktische handvatten geven, of therapieën die je helpen dingen anders te doen.

Pesso is een therapie die je helpt te groeien, als een boom. Het geeft je nieuwe ervaringen die je bijsturen, en die je van binnen uit helpen veranderen.
Een boom zie je niet altijd groeien, maar wanneer je ziet dat die gegroeid is, krijg je ´m niet meer omver.

 

MindTheater is aangesloten bij MINDCARE ASSEN

MindTheater is aangesloten bij MINDCARE ASSEN.
Een samenwerkingsverband van therapeuten die allen aanvullend op elkaar werken. Dit verbeterd de zorg en zorgt samen voor een heel mooi compleet aanbod. Kijk op de website van MINDCARE ASSEN.

Demonstratie ‘Ideale Gezins-oefening’

 

In dit filmpje demonstreer ik een korte ‘ideale-gezinsoefening’ waarbij we gebruik maken van de symbolische werkelijkheid.
Dit filmpje was ter gelegenheid van de open dag van MINDCARE ASSEN op 27 september 2014.

Deze gelegenheid in de vorm van een workshop is nu voorbij.
Wil jij met behulp van deze oefening uitzoeken wat dit jou oplevert?
Voor €35,- kan je een individuele oefening doen. Neem contact op voor een afspraak.

Waarom pesso-psychotherapie werkt

Herken je dat je heel goed kunt vertellen hoe iets beter zou kunnen, maar verander het maar eens…

Je weet precies wat er mis is, wat het probleem is. Je kunt zelfs aan anderen uitleggen waar ‘t ‘m precies aan schort, maar ja, daarmee is het niet opgelost.

Bijvoorbeeld: Je hebt het veel te druk en zit tot over je oren in de stress. Je weet dat dit komt door dat je geen hulp kunt accepteren. Maar het wordt er niet anders van…

Je bent verdrietig en somber. Je weet dat dit komt doordat je het moeilijk vindt nieuwe contacten aan te gaan of anderen te vertrouwen, maar ja, daar door dit te weten leg je niet makkelijker contacten…

Je baalt steeds van jezelf omdat je je steeds ondergeschikt opstelt aan anderen, terwijl je eigenlijk zelf eens leiding wilt nemen. Je weet het wel, maar intussen blijf je een volger…

Of, je weet dat je dwangmatig reageert. Dat je jezelf alleen maar pijn doet. Maar toch doe je het…

Veel therapieën praten over het probleem en reiken ook oplossingen aan, en vervolgens moeten die oplossingen uitgevoerd worden. Als een soort plan van aanpak. Maar wat nu als dat nu lukt? Want dat was nu juist het probleem, dat dat zo lastig ging.

Lees verder

Geef jezelf gelukkig!

Van geven wordt je gelukkig.
We hebben allemaal een verlangen in ons om te geven, iets van waarde bij te dragen.

Iets geven is een breed begrip. Geven is het volgen van de stroom naar buiten. Met geven breng je iets dat van jezelf is naar een ander. Dat kan een financiële gift zijn: “Ik geef mijn geld aan jou”. Het kan ook een persoonlijk woord zijn “Ik geef mijn compliment aan jou”. Strikt genomen kan je ook boosheid en bitterheid geven.
Hoe dichter datgene dat je geeft bij jouzelf ligt, hoe fijner het is om het te geven.

Lees verder

Wat betekent dat eigenlijk ‘je verleden verwerken’?

Spitten in het verleden, is dat nou nodig?
Wat betekent dat dan je verleden verwerken?

Herken jij je in de gedachten van mijn klanten als:

– “Nu is nu, daar heeft toen niets mee te maken.”

– “Het verleden is nu eenmaal zoals het is, het heeft toch geen zin daar nog op in te gaan.”

– “Ik heb het maar geaccepteerd, je kunt het toch niet meer veranderen.”

Lees dan verder hoe het verleden nu nog actueel is. En lees wat het betekent dat je iets hebt verwerkt.

Lees verder

Ik wil wel, maar ik wil niet

Je hebt vast ook wel eens dat je het niet met je zelf eens bent.

Daarbij horen gedachten als: ‘Ik zou dat gewoon niet moeten vinden’ of  ‘ik snap niet waarom ik daar nu zou moeilijk over doe’ of ‘ik vind het wel belangrijk, maar ik kom er gewoon niet toe’.

Je hebt vaak allemaal goede argumenten om iets te vinden, maar ondanks dat hebben andere delen van jou ook wat in de melk te brokkelen.

Lees verder

Design Your Life

Design your life
“Ik hoop dat het ooit nog wat wordt met mij”

Meestal als je iets wilt maken begint het met een ontwerp: een ruwe schets, een gedachte over iets, een gedetailleerd plaatje, maar hoe dan ook ‘een ontwerp’. Een idee van het resultaat: Een design.

Design your life gaat om het hebben van een ontwerp over jouw leven.

Lees verder

Onbevangen smeken om aandacht

Misschien ken je de uitspraak wel: ‘Dat wat aandacht krijgt groeit’.

Hoe waar het is dat ‘wat geen aandacht krijgt niet groeit’ heb ik gezien toen ik in de sloppenwijken van Brazilië was en jongens van 15 aanzag voor jongetjes van 9. De jongens waren niet perse ondervoed, maar op straat hadden ze zichzelf moeten leren opgroeien. Het gebrek aan liefdevolle zorg en aandacht had hen niet alleen een emotionele en intellectuele ontwikkelingsachterstand opgeleverd, maar ook letterlijk een fysieke achterstand!

Lees verder