Pessotherapie: Niet snel en effectief van je klachten af

boom

Ik sprak van de week een business-coach. Ik legde uit hoe ik met pessotherapie mensen help zich beter te voelen. “Doe je al aan e-therapie vroeg hij”.  Ik zei van niet, en dat dat ook niet past bij het ervaringsgerichte karakter van pesso.

E-therapie en pessotherapie is niet echt met elkaar te verenigen. Pessotherapie is lichaamsgericht en het persoonlijke contact staat centraal in de therapie.
`Nee, maar daar moet je toch eens aan denken´ zei hij. En hij legde uit dat dat de groeiende markt is, en dat daar het geld te verdienen is.
Tegenwoordig is snel en effectief het code-woord. ´mensen willen snel & effectief van hun klachten af´ wordt steeds geroepen. En door de verzekeraar het hardst.
Mensen (m.n. de business-coaches en marketing-goeroes) zeggen: “je moet het doel helder noemen en hoe snel en makkelijk je mensen daar dan brengt.”

Regelmatig krijg ik klanten wie inderdaad het proces enerzijds niet snel genoeg kan gaan. Aan de andere kant kunnen ze emotioneel niet altijd het snelle tempo aan en moeten we rustiger aan doen om de stappen één voor één te zetten.
Wanneer je nog rouwt om een verloren kind, kan je niet al het nieuwe volledig omarmen.
Als je nog vastzit in wrok of schuldgevoel, kan je nog niet de ander in de ogen kijken en de relatie herstellen.

Vandaag zei een cliënt van mij: “Ik ben zo onder de indruk van wat pesso-therapie met mij doet. Ik moet er even rustig van bijkomen. Ik heb eindelijk afscheid kunnen nemen van iets waar ik mijn hele leven al mee worstelde. Ik ben helemaal anders tegen mijn leven aan gaan kijken!”
Dit zijn ingrijpende processen. Dat gaat niet over een paar dagen. Dan heeft iemand eigen tijd nodig om zijn leven te herinrichten, alvorens weer een volgende stap te maken.
Ik moet uitleggen dat dat normaal is. Want veel cliënten denken dat ´het nu toch maar eens over moet zijn´.

De huidige gezondheidszorg gaat van korte modellen uit.
Veel langdurige therapieën worden van de lijst geschrapt. Te weinig effectief. Of beter gezegd: te weinig korte termijn effect.

Je hebt verschillende soorten therapieën. Therapieën die je helpen dingen te snappen, of die je praktische handvatten geven, of therapieën die je helpen dingen anders te doen.

Pesso is een therapie die je helpt te groeien, als een boom. Het geeft je nieuwe ervaringen die je bijsturen, en die je van binnen uit helpen veranderen.
Een boom zie je niet altijd groeien, maar wanneer je ziet dat die gegroeid is, krijg je ´m niet meer omver.

 

Reacties gesloten.