Onbevangen smeken om aandacht

Misschien ken je de uitspraak wel: ‘Dat wat aandacht krijgt groeit’.

Hoe waar het is dat ‘wat geen aandacht krijgt niet groeit’ heb ik gezien toen ik in de sloppenwijken van Brazilië was en jongens van 15 aanzag voor jongetjes van 9. De jongens waren niet perse ondervoed, maar op straat hadden ze zichzelf moeten leren opgroeien. Het gebrek aan liefdevolle zorg en aandacht had hen niet alleen een emotionele en intellectuele ontwikkelingsachterstand opgeleverd, maar ook letterlijk een fysieke achterstand!

“Ach, hij heeft gewoon een beetje aandacht nodig.” Zeggen we wel eens wat denigrerend, alsof ‘aandacht nodig hebben’ iets minderwaardigs is. We realiseren  ons vaak niet dat aandacht, net als brood en water, tot de eerste levensbehoeften van de mens hoort.

Dat zie je aan de jongens in Brazilië. Door gebrek aan koestering komen de noodzakelijke groeihormonen niet vrij. Kinderen die in hun eerste levensjaren onvoldoende liefdevolle aandacht krijgen, krijgen vrijwel zeker emotionele problemen en problemen met het onderhouden van intieme relaties, zo belangrijk is ‘een beetje aandacht’.

In de therapiepraktijk zie ik dat hier vaak een veroordeling op licht. Wanneer iemand iets doet waarvan die zelf niet begrijpt waarom, zegt iemand schaamtevol “ik probeer geen aandacht te vragen hoor”. Bijvoorbeeld bij zelfbeschadiging is dit een groot item. Maar ook wanneer iemand zijn tranen maar niet kan bedwingen, ze weg veegt en zich groot houd, en letterlijk zegt: “Sorry, let maar niet op mij”. Met andere woorden: “Ik heb geen aandacht nodig hoor”. Alsof we een collectief verbod hebben op het vragen van aandacht.

Terwijl aandacht, emotionele, maar zeker ook fysieke, de basis is waarop wij verbondenheid ervaren, het verminderd eenzame gevoelens en werkt stress-verminderend!

We zouden allemaal onbevangen en met vreugde moeten smeken om aandacht!

Voor sommigen is het principe van ‘Wat aandacht krijgt groeit’ aanleiding om zich alleen maar te richten op positief blijven, daarmee vergroot je immers het positieve in je leven. Hoewel dit helemaal waar is en het heel goed is je te richten op het positieve in je leven, is er op de lange termijn wel wat mis met het geen aandacht geven aan verdriet en andere lastige emoties. Dat wat aandacht krijgt groeit en aandacht geven aan lastige emoties heel goed kan samengaan, kan je lezen in mijn volgende blog.

 

Reacties gesloten.