Design Your Life

beeld MindTheater6

Design your life
“Ik hoop dat het ooit nog wat wordt met mij”

Meestal als je iets wilt maken begint het met een ontwerp: een ruwe schets, een gedachte over iets, een gedetailleerd plaatje, maar hoe dan ook ‘een ontwerp’. Een idee van het resultaat: Een design.

Design your life gaat om het hebben van een ontwerp over jouw leven.

Je kan aan de zijlijn van je leven staan en ‘kijken wat het wordt’. Misschien met een soort meewarig commentaar van ‘ik hoop dat het ooit nog wat wordt met die jongen’ of ‘zou ze het ooit nog leren, die dame?’

Design triggert aan het idee dat je invloed hebt op je leven, veel invloed. En dat je er zelf iets van kunt maken. Dit kan een botsing opleveren met de ervaring dat anderen iets van jouw leven probeerden te maken.

Design nodigt je uit een plaatje in je hoofd te hebben van hoe jij wilt dat het zal worden.

Design maken betekent dus durven fantaseren. Fantaseren over ideale plaatjes, ideale toekomstperspectieven.
Design is spannend, want we hebben allemaal ontdekt in ons leven dat het plaatje in ons hoofd veel mooier kan zijn dan het uiteindelijke resultaat in de werkelijkheid.

 

Mooi voorbeeld is als mijn dochtertje van 4 hopeloos gefrustreerd de potloden door de kamer smijt. “Dit is geen schommel”. En eerlijk gezegd moet ik ook heel wat fantasie aan de dag leggen om in die lijnen op het papier een schommel te zien. Mijn pogingen om haar gerust te stellen dat haar getekende ‘schommel’ ook best mooi is, maken haar alleen maar bozer.
“Nee, het is geen schommel! Het is lelijk!” Dan maar over een andere boeg: ‘nou ja, dan moet je nog leren schommels te tekenen. Dat kan je vast als je 5 bent’ Ze blijft boos en sacherijnig over de mislukte schommel, maar ook met iets van berusting en hoop. En als snel gaat het gesprek over als ze straks vijf is.

Design betekent een risico op mislukking. Ideale plaatjes scheppen de mogelijkheid dat niet te bereiken. En dat moet je maar aan willen gaan. ’De nuchtere hollander’ (wie dat ook moge zijn), zou zeggen: ‘je moet ook in de realiteit blijven staan. Je hebt nu eenmaal te maken met je beperkingen, de omstandigheden, en zo voort.’ En zo houdt ‘de nuchtere hollander’ zich weg bij de mogelijkheid te falen. Hij voorkomt teleurgesteld te raken. Wel verstandig.

Design betekent je hart volgen. Ideale ontwerpen volgen altijd het verlangen van je hart. En het hart zoekt altijd de verbinding met dat wat het lief heeft. Een ontwerper of kunstenaar zal altijd iets ontwerpen wat zij mooi vindt, waarin zij – een deel van – zichzelf uitdrukt.

Je hoeft geen idealen te hebben om iemand te zijn. Iedereen is iemand. Jij bent ook allang iemand. Alleen je idealen laten je uitstijgen boven dat wat je nu bent.
Ze geven je een richting, ze wijzen je de weg naar wat je wil en kan worden.

Idealen zijn datgene wat je omhoog wil trekken, boven dat maaiveld uit.

’De nuchtere hollander’ die zijn idealen de kop indrukt voordat ze zich gevormd hebben en voordat ze hem de richting hebben kunnen wijzen, houdt zichzelf ook vandaan bij het verlangen van zijn hart. Datgene wat hem omhoog wil trekken, boven dat maaiveld uit.
Mijn dochter is nu vier. Fantastisch. Dat is helemaal goed. Ze kan nu hele mooie poppetjes tekenen. Tegelijk is het fijn dat ze vijf gaat worden. Groei is natuurlijk. En wellicht dat ze dan hele mooie schommels zal tekenen.

Idealen kunnen je alleen maar verder brengen en nooit terug.

Een droom van mij is om anderen te leren hun eigen leven vorm te geven, volgens hun eigen idealen. Om hen te leren dromen en te durven die dromen werkelijkheid te maken.

 

Eén van de manieren van mij om dit waar te maken is mijn werk bij MindTheater.

Wil je verder lezen download dan het boek ’31 dagen richting jouw ideale leven’.
En natuurlijk kan je hier bij MindTheater onder begeleiding verder mee aan het werk.

Reacties gesloten.